NijmegenStad aan de Waal

Nijmegen, oudste stad van Nederland

Nijmegen is de oudste stad van Nederland. De ligging aan de Waal tussen heuvels en bossen maakt deze locatie al ruim 2000 jaar aantrekkelijk als woonplaats. In de tijden dat verdediging tegen gevaren over land belangrijk was, bood het hoger gelegen deel van Nijmegen extra bescherming. In de lagere delen was het goed boeren. Tenslotte maakte de Waal handel en verkeer mogelijk, zodat het de bewoners van het Nijmeegse gebied economisch voor de wind kon gaan. De stad promoot zichzelf met de slogan 'Altijd Nijmegen'.

Diverse perioden van deze rijke geschiedenis zijn nog zichtbaar in het hedendaagse Nijmegen. Bij bouwprojecten in de stad doen de stadsarcheologen bodemonderzoek en nog regelmatig worden bijzondere vondsten gedaan. De gemeente markeert de bijzondere historische locaties, bijvoorbeeld met een plaquette in de Burchtstraat op de plek waar het graf van een Romeinse dame is gevonden. De historische stadsparken zijn in oude luister hersteld. En op de vindplaats van de Godenpijler, het bewijs dat Nijmegen de oudste stad is, is een eigentijdse versie opgericht als monument voor de viering van het 2000-jarig bestaan in 2005.

Als oudste stad van Nederland investeert Nijmegen veel in het zichtbaar maken van haar geschiedenis. Het gemeentelijke cultuurhistorische programma, dat op diverse plekken in de stad het verleden weer beleefbaar maakt door middel van visualisaties, heet 'Het Verleden Verbeeld'.

In het Regionaal Archief Nijmegen kan men het verre of recente verleden van Nijmegen onderzoeken. Vele bronnen, op papier en digitaal, vertellen de verhalen van de stad en de streek. Op zoek naar uw voorouders, bidprentjes uit de 19e eeuw, een bedrijfsarchief of foto’s van vooroorlogs Nijmegen? Het Regionaal Archief Nijmegen helpt u op weg!

CD-Rom van Nijmegen

Met bovenstaande gedachten zijn we in 2002 begonnen met het fotograferen van de stad Nijmegen in haar doen en laten met alle gebeurtenissen en bezienswaardigheden zoals musea, sportevenementen, parken, monumenten en niet te vergeten de vierdaagse van het afgelopen jaar. Het is een uniek project en naslagwerk geworden die op CD-Rom is vastgelegd met meer dan 2000 foto's inclusief een compleet bewerkingspakket.