Filatelie is een samentrekking van de Griekse woorden phileon en ateleia die respectievelijk "houden van" en "Vrij van Belasting" betekenen. De term filatelie, vroeger ook als philatelie geschreven, werd voor het eerst in 1864 voorgesteld in een postzegelblad door de Franse verzamelaar Georges Herpin. Postzegelverzamelingen worden meestal opgebouwd op land, maar vaak ook op thema (thematische filatelie), bijvoorbeeld ruimtevaart, bloemen of componisten. In sommige landen worden speciaal voor de verzamelaars grote aantallen postzegels gedrukt. De grootste postzegelverzameling ter wereld bevindt zich in het British Museum in Londen. Ook het Museum voor Communicatie in Den Haag heeft een grote verzameling, met onder andere een zeldzaam exemplaar van de engelse blauwe Mauritius.

Hoewel de meeste mensen bij het horen van het woord filatelie denken aan het verzamelen van postzegels, moet worden opgemerkt dat filatelie eigenlijk meer is. Ook het verzamelen van andere elementen die met het verzenden van post te maken hebben behoren bij de filatelie. Daarbij kan men denken aan stempels, postzegelboekjes, automaatzegels, dienstzegels enzovoorts. Een specialisatie in de filatelie is nog de eo-filatelie, die zich bezighoudt met post uit de tijd dat er nog geen postzegels waren. Het verzamelen van de prestigeboekjes is nu Hot.

Voor filatelisten was er bijna niets tot zeer weinig software voorhanden. Maar er is een oplossing gevonden! Klik op het menu-item Software (bovenaan deze pagina) voor programma's speciaal ontworpen voor de postzegelverzamelaars.

In het linker submenu staan een aantal links naar o.a. de webshop met aangeboden zegels, de pagina download met alle afbeeldingen (in Jpg-formaat) van nederlandse zegels gerangschikt per jaartal, publicaties uit de verschillende media verzameld op een pagina en de geografie van de postzegel. Ook nieuw op deze pagina is de postzegelserie die TNT-Post samen met natuurmuseum Naturalis, Vogelbescherming en SOVON uit brengen van 75 verschillende vogels met tekeningen van M.A. Koekkoek.

Nieuw op postzegelgebied zijn de z.g. Crypto Postzegels. Kijk hier voor uitleg en huidige prijzen van deze zegels.

Voor een overzicht van de prijslijst van de postzegels vanaf 2002 (toen nog 39 eurocent) en de datum dat PostNL begonnen is met het cijfer 1 te gebruiken op een postzegel.