YathzeePuzzels & Games

 • Systeem Eisen

  : IBM PC of 100% compatible
  : Pentium min. 200 MHz
  : Windows 98/ME/2000/XP/Vista/7..10
  : Scherm, min. 1024 x 768 pixels
  : Min. 10 MB vrije ruimte op schijf
  : Internet Explorer 6.0 of hoger

  : Spellen - Startpagina voor games

Inleiding

Het spel wordt gespeeld met vijf dobbelstenen en een scoreblok. Elke speler laat tijdens zijn beurt de dobbelstenen rollen en probeert zo bepaalde combinaties te bekomen waarmee hij punten scoort. Tijdens een beurt mag een speler de dobbelstenen ten hoogste drie keer werpen. Bij de tweede en derde worp kan hij enkele dobbelstenen opzij leggen en enkel de andere opnieuw werpen. Na de derde beurt is hij verplicht om zijn combinatie onder te brengen in ťťn van de dertien categorieŽn. Dit mag echter ook reeds na de eerste of tweede worp. Nadat de speler een categorie ingevuld heeft is de volgende speler aan de beurt. Dit spel kan worden gespeeld van 1 t/m 6 personen met hoogstscorelijsten. In de bijlage van Yathzee is een uitgebreide handleiding hoe het spel moet worden gespeeld. Als extra mogelijkheid kunt u de achtergrond- en dobbelsteenkleur wijzigen, en kunnen er Yathzee formulieren worden afgedrukt. Het spel is geheel GRATIS.

Geschiedenis

Het spel Yahtzee werd uitgevonden in 1954 door een anoniem Canadees koppel. Ze doopten het The Yacht Game omdat ze het spel met vrienden op hun jacht speelden. Twee jaar later vroegen ze aan de gezelschapsspellen-uitgever Edwin S. Lowe om een aantal sets te maken die ze als geschenk aan hun vrienden konden geven. Lowe zag in dat het spel goed in de markt zou liggen en verkreeg de rechten op het spel van het koppel in ruil voor duizend cadeau-sets. Lowe veranderde de naam in Yahtzee. In het begin vielen de verkoopresultaten tegen want de aantrekkingskracht en de regels van het spel konden niet eenvoudig overgebracht worden via een reclamecampagne. Uiteindelijk kwam hij op het idee om "Yahtzee-bijeenkomsten" te organiseren waar mensen het spel leerden spelen en appreciŽren. Het idee was succesvol en het spel werd snel verspreid door enthousiaste spelers via mond tot mond reclame. MB Parker kocht het bedrijf van E. S. Lowe in 1973. Volgens producent Hasbro worden er tegenwoordig wereldwijd 50 miljoen setjes Yahtzee per jaar verkocht. Ter vergelijk: tussen 1956 en 1973 werden er in totaal 40 miljoen setjes verkocht.

Download

U kunt dit programma hier gratis downloaden. Kijk ook op de filatelie pagina voor informatie over het verzamelen van postzegels.
Voor Windows 7 gebruikers, klik hier voor de installatie van het programma.