MastermindPuzzels & Games

 • Systeem Eisen

  : IBM PC of 100% compatible
  : Pentium min. 200 MHz
  : Windows 98/ME/2000/XP/Vista/7..10
  : Scherm, min. 1024 x 768 pixels
  : Min. 10 MB vrije ruimte op schijf
  : Internet Explorer 6.0 of hoger

Inleiding

Mastermind is een klassieker onder de spellen in logisch denken. De speler probeert de geheime code te ontrafelen. De computer kiest in het geheim vier gekleurde ballen en plaatst deze in een willekeurige volgorde in het geheugen. Het is niet toegelaten om twee of meer ballen in dezelfde kleur te kiezen. De computer heeft de keuze uit zeven verschillende kleuren. Dit is de verborgen code die de speler moet gaan ontrafelen. Na elke vier ballen geeft de computer het aantal goede ballen weer, en het aantal goede ballen op de juiste plaats. Het is de bedoeling om in zo weinig mogelijk beurten de gekleurde ballen in de juiste kleur en volgorde te plaatsen waarna de tijd stopt en de score en naam van de speler in een scorelijst wordt geplaatst. Het spel Mastermind kunt u volledig gratis downloaden en installeren op uw computer.

Varianten

Er bestaan meerdere varianten die een andere lengte van de code (de hoeveelheid code-pionnen) hanteren, of die de hoeveelheid keuzemogelijkheden voor een individuele code-pion vergroten. Zelfs bestaan er varianten waarin de codemaker 1 fout mag maken bij het plaatsen van de sleutel-pinnen om het spel zo nog moeilijker te maken. Dit wordt nog wel eens door zeer gevorderde spelers gedaan. Er bestaat ook een variant met 4 cijfers, ook wel 'kluizenkraker' genoemd. Dit spel komt vooral voor in BBS-en op packetradio, maar kan ook op papier gespeeld worden.

Woordmastermind is een andere variant van de klassieke versie van Mastermind, waarbij de code bestaat uit de vier letters van een bestaand woord. De hoeveelheid mogelijke codes is vanwege het feit dat er meer mogelijke code-pionnen (letters in plaats van kleuren) zijn hoger dan bij de klassieke versie. De codebreker maakt bij het kraken van de code zowel gebruik van logisch denken als van zijn/haar woordenschat.

Download

U kunt dit programma hier gratis downloaden. Kijk ook op de filatelie pagina voor informatie over het verzamelen van postzegels.
Voor Windows 7 gebruikers, klik hier voor de installatie van het programma.