Turbo Pascal is een implementatie van de programmeertaal Pascal van het softwarebedrijf Borland. 'Turbo' slaat op de snelheid van compilatie, snelheid van de uitgevoerde code en op korte ontwikkelcyclus door de ingebouwde IDE. In de jaren '80 schreef Anders Hejlsberg de Blue Label Pascal-compiler voor de Nascom-2-computer. Hejlsberg ging later voor Borland werken en herschreef zijn compiler tot wat Turbo Pascal voor de IBM-PC zou worden. Deze nieuwe compiler lag voor 49 dollar in de winkel, veel minder dan de prijs die Hejlsberg oorspronkelijk vroeg voor de Blue Label-compiler.

De goedkope compiler van Borland heeft veel invloed gehad op de Pascalgemeenschap, die zich eind jaren '80 hoofdzakelijk op de IBM-PC begon te concentreren. Veel PC-hobbyisten zochten een gestructureerde programmeertaal die BASIC kon vervangen, en kwamen veelal bij Turbo Pascal terecht. Turbo Pascal vertaalde rechtstreeks naar de machinetaal van de Zilog Z80 of de Intel 8086, de enige architecturen die het ondersteunde, en produceerde daardoor veel snellere code dan geÔnterpreteerde systemen.

Met de introductie van versie 5.5 voegde Borland object-georiŽnteerd programmeren aan Pascal toe. Versie 7 van Turbo Pascal werd onder de naam Borland Pascal uitgebracht. Later echter besloot Borland dat het uitvoeriger object-georiŽnteerde mogelijkheden wilde en begon opnieuw in Delphi, waarbij men de ontwerpstandaard Object Pascal die door Apple was voorgesteld implementeerde.

Programmeert u zelf in Turbo Pascal en hebt u broncodes die u wilt delen met andere TP programmeurs, laat ons dit weten via ons contactformulier of mail deze broncodes (in gezipte vorm) naar ons toe die wij vervolgens in onze lijst van downloads kunnen toevoegen.