Bankbiljetten verzamelen

Doordat er steeds minder verzamelaars zijn die postzegels sparen is er de laatste jaren een run ontstaan om bankbiljetten uit verschillende landen te gaan verzamelen.

Beweeg de muiscursor over de afbeelding voor een vergroting.


Hiernaast zie een van het hoogste (in waarde) bankbiljet van Zimbabwe die ooit is uitgegeven. Dit is momentheel een collectors item geworden waarvan de prijs het laatste jaar enorm is gestegen.

Ze waren praktisch waardeloos: de biljetten van 100 biljoen (trillion) Zimbabwaanse dollars. Maar in vijf jaar tijd is de waarde van de briefjes 15 keer over de kop gegaan. Het was een bizarre uitwas van de hyperinflatie die Zimbabwe rond 2010 in haar greep hield: de briefjes van 100 biljoen dollar. Voor de duidelijkheid: een biljoen is een 1 met twaalf nullen (een miljoen miljoen). Het was het grootste briefje van de Zimbabwaanse dollar, maar je kon er nauwelijks een brood voor krijgen.

Inmiddels bestaat de Zimbabwaanse dollar niet meer: het was praktisch waardeloos geworden, en daarom wordt er in Zimbabwe nu betaalt met de Zuid-Afrikaanse rand. Maar het briefje is wel flink in waarde toegenomen. Op elk biljet van Zimbabwe staat geschreven..'I promisse to pay the bearer on demand' wat zover betekend.. 'Ik beloof de drager op verzoek te betalen'

Bankbiljetten waarin je moet investeren

  • Het 100 triljoen Dollar biljet uit Zimbabwe, 1 met 14 nullen.
  • Indonesische 10.000 Rupiah uit 1975, er staat een Balinees masker op de biljetten (Pick 115).
  • Suriname 25.000 gulden, De wijze uil op dit Surinaamse guldenbiljet.
  • Verenigde Arabische Emiraten- 100 Dirhams 1973, verving in 1973 de riyal in Qatar en Dubai.
  • Zaire 1.000.000 Nouveaux Zaires 1996, vervangt dat fout is of een misdruk heeft.

Voor een overzicht van alle bankbiljetten, kijk op Bank Note Museum