Led (Light Emitting Diode)  Deze pagina afdrukken


LED staat voor Light Emitting Diode. Dit is ook een beetje rare diode want hij geeft licht. Je hebt ze in verschillende kleuren: rood, groen en geel. Ook zijn er nog blauwe en witte maar die worden op een andere manier gemaakt en zijn ook veel duurder. Het is niet zo als bij een fietslampje dat het niet uitmaakt wat de positieve en wat de negatieve pool is. Het is immers een diode en die laat altijd stroom maar in een richting door. In figuur 2 zien we het symbool voor een LED en in figuur 1 zien we een aantal leds in verschillende kleuren.

Je kunt aan een LED op verschillende manieren zien wat de negatieve en de positieve pool is. Je kunt het aan de pinnetjes aan de binnenkant van de LED zien. Het korte pinnetje is meestal de positieve pool en de lange pin is de negatieve pool. Ook kun je het aan het omhulsel zien. Het is aan een kant vlak gemaakt, zie figuur 5. Het pootje dat aan de vlakke kant zit is de negatieve pool en het pootje dat aan de andere kant zit natuurlijk de positieve pool. De manier waarop een LED licht maakt is erg ingewikkeld, en moeilijk uit te leggen. LED's zijn veel zuiniger dan gloeilampjes, en worden daarom vaak gebruikt in plaats van de gewone gloeilampjes. Ook zijn er onderdelen waar eigenlijk twee LED's in zitten, een rode en een groene. die kan dus rood, groen en oranje/geel licht geven. Deze onderdelen worden bijvoorbeeld gebruikt in een televisie voor stand-by en als het toestel aan is. In figuur 4 zien we een paar leds in een metalen behuizing geschikt voor inbouw montage, figuur 3 laat een plastic houder voor een led zien. Een led is er meestal in 2 maten n.l. 3 en 5 milimeter in doorsnede. In de onderste twee afbeeldingen zien we het binnenste en de werking van een led met daarnaast de aansluitdraden en schema van de led.


LED voeden uit de 230 V wisselspanning
Het zal niet vaak voorkomen, maar als u in een bepaalde toepassing de behoefte heeft een LED'je rechtstreeks uit de 230 V van het net te voeden, dan kunt u daarvoor de schakeling van onderstaande figuur toepassen. De condensator van 100 nF tot 450 nF moet een exemplaar zijn met een doorslagspanning van minstens 630 V. De wisselspanningsimpedantie van dit onderdeel zorgt ervoor dat er een wisselstroom van ongeveer 10 mA door de schakeling vloeit. De diode 1N4007 sluit de negatieve halve perioden kort, zodat de LED alleen gevoed wordt met de positieve halve perioden. De kleine weerstand van 47 Ohm zorgt voor een onderdrukking van de grote stroompiek die kan ontstaan als de ongeladen condensator opeens met de 220 V van het net wordt verbonden.

Hieronder een schema van een 220 volts led.
Beweeg de muiscursor over het linkerplaatje voor het wisselen naar een andere kleur.


In het linkervoorbeeld zien we dat we met een spanning van 9 volt 3 leds in serie kunt laten oplichten d.m.v. een weerstand van 220 Ohm. Uitgaande van een led voltage van 1.55 v en een led stroom van 20 Ma. Kijk onder Tools / Led Calculator.

Hieronder enkele voorbeelden van verschillende leds.